STRONA SZKOŁY

Technik usług kelnerskich

Z nami zdobędziesz zawód przyszłości

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.

Aplikuj

Zostań profesjonalnym kelnerem!

Zdobądź wszechstronną wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy w dynamicznym środowisku gastronomicznym. Program kształcenia w zakresie technika usług kelnerskich obejmuje nie tylko obsługę gości, ale także szeroki zakres kompetencji związanych z planowaniem, organizacją i realizacją usług gastronomicznych.

zdobądź niezbędne kompetencje

Poznasz tajniki sztuki kelnerskiej, która jest nieodłączną częścią dynamicznej branży gastronomicznej.

Umiejętności

Absolwent poznaje zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne techniki serwowania potraw i napojów. Opanowuje sztukę komunikacji, która pozwala mu dbać o zadowolenie klientów i budować trwałe relacje w branży. Jest gotowy do planowania i organizacji różnorodnych usług gastronomicznych, zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji, od przygotowania menu po aranżację stołów i sal konsumpcyjnych. Wdrożenie nowoczesnych technologii do pracy w gastronomii umożliwia mu efektywną organizację działań oraz śledzenie najnowszych trendów w branży.

Do czego przygotowujemy?

Po ukończeniu kierunku technika usług kelnerskich absolwent jest przygotowany do wykonywania szeregu zadań zawodowych.

Będziesz przygotowany do:
  • elegancka i profesjonalna obsługa gości

  • sporządzanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego

  • organizacja pracy w restauracji lub innych placówkach gastronomicznych

  • rozliczanie usług kelnerskich i gastronomicznych

Najczęściej zadawane pytania

Czego nauczy się uczeń w ramach innowacji?

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości,
  • rozliczania usług kelnerskich.
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera,
  • rozliczania usług gastronomicznych

Ile będą trwały praktyki?

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.

Jakie uczeń zdobędzie kwalifikacje?

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

W jakich miejscach uczeń znajdzie prace po szkole?

  • restauracje,
  • hotele,
  • domy wczasowe,
  • bary,
  • kawiarnie,
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne,
STRONA SZKOŁY