Technik technologii żywności ze specjalnością Dietetyka Sportowa to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i aktywnością fizyczną czy sportem zawodowym. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania diet i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności w zakresie dietetyki sportowej, zna zagadnienia przydatne w pracy trenera personalnego, potrafi także sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem. Wybrane zajęcia dydaktyczne będą prowadzone również przy współpracy naszych/szkolnych partnerów branżowych CROSSFIT DEKERTA.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: chemia
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
dodatkowa znajomość zagadnień z dietetyki, biologii, chemii żywności, edukacji zdrowotnej, zwiększa szansę zatrudnienia w branży kosmetycznej, dietetycznej, farmaceutycznej, spożywczej itp.
Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.