fbpx
strona szkoły

Technik technologii żywności ze specjalnością Dietetyka Sportowa

Z nami zdobędziesz zawód przyszłości. 

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.

Dowiedz się więcej

Opanuj tajniki dietetyki sportowej

Układaj diety, obliczaj kaloryczność dań i sporządzaj potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Naucz się przygotowywać plany treningowe i bierz udział w zajęciach fitness. Wszystko po to by zostać trenerem personalnym czy dietetykiem. 

 

planuj dietę

Nauczysz się tworzyć i planować dopasowane diety w oparciu o wartości odżywcze i energetyczne posiłków.

Zobacz film o nowym zawodzie!

Zobacz co mówią o nas profesjonaliści. Sprawdź film z naszym absolwentem – właścicielem krakowskiego klubu crossfit.

Technik technologii żywności ze specjalnością Dietetyka Sportowa to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i aktywnością fizyczną czy sportem zawodowym. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania diet i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności w zakresie dietetyki sportowej, zna zagadnienia przydatne w pracy trenera personalnego, potrafi także sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem. Wybrane zajęcia dydaktyczne będą prowadzone również przy współpracy naszych/szkolnych partnerów branżowych CROSSFIT DEKERTA. 

 

 

Do czego przygotowujemy?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

Będziesz przygotowany do:
  • Układania diety dla sportowców

  • dowiesz się jakie są zasady modyfikacji stylu życia w zakresie odżywiania i dbałości
    o własne ciało

  • poznasz suplementacją w sporcie, preparaty wzmacniające, napoje nawadniające, batony sportowe, odżywki węglowodanowe oraz węglowodanowo-białkowe

  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych

  • obsługa maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych

  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych

  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych

  • wytwarzania produktów spożywczych

  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym

  • przechowywania oraz oceny jakości żywności 

Poznaj szczegóły o specjalności Dietetyka Sportowa

Dowiedz się na czym opierać się bezie nauka na tym kierunku, z jakich dziedzin zdobędziesz wiedzę oraz co umożliwi Ci ten kierunek!

Najczęściej zadawane pytania

Co uczeń pozna w ramach innowacji?

  • elementy dietetyki i edukacji zdrowotnej,
  • rodzaje diet dla sportowców (młodych oraz starszych, a także będących wegetarianami),
  •  organizowanie żywienia w klubach sportowych,
  • metabolizm wysiłkowy (biochemię wysiłku fizycznego),
  • zasady modyfikacji stylu życia w zakresie odżywiania i dbałości o własne ciało (zasady dbania o własne zdrowie),
  • zasady żywienia okołowysiłkowego (przed, w trakcie wysiłku oraz żywieniowe wspomaganie odnowy powysiłkowej; zasady odżywiania w czasie zawodów),
  • korzyści i zagrożenia związane z suplementacją w sporcie (preparaty wzmacniające, napoje nawadniające, batony sportowe, odżywki węglowodanowe oraz węglowodanowo-białkowe, hydrolizaty białkowe, preparaty wielowitaminowe i multimineralne, witamina D, probiotyki),
  • żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego (w tym m.in. środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym),
  • zdobędzie dodatkowe umiejętności na kursach i szkoleniach w ramach profilu klasy, będzie miał zajęcia w profesjonalnej siłowni w Krakowie.

Jakie będą przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym?

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: chemia

Ile będą trwały praktyki?

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.

Jakie uczeń zdobędzie kwalifikacje?

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

W jakich miejscach uczeń znajdzie prace po szkole?

  • ośrodkach sportowych,
  • klubach fitness,
  • siłowniach,
  • sanatoriach,
  • ośrodkach spa,
  • mogą również podejmować własną działalność gospodarczą,
  • dodatkowa znajomość  zagadnień  z  dietetyki, biologii, chemii żywności, edukacji zdrowotnej, zwiększa szansę zatrudnienia w branży kosmetycznej, dietetycznej, farmaceutycznej, spożywczej itp.

Czym jest specjalizacja dietetyk?

Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
STRONA SZKOŁY