W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.
Układaj diety, obliczaj kaloryczność dań i sporządzaj potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Naucz się przygotowywać plany treningowe i bierz udział w zajęciach fitness. Wszystko po to by zostać trenerem personalnym czy dietetykiem.
Nauczysz się tworzyć i planować dopasowane diety w oparciu o wartości odżywcze i energetyczne posiłków.
Technik technologii żywności ze specjalnością Dietetyka Sportowa to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i aktywnością fizyczną czy sportem zawodowym. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania diet i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności w zakresie dietetyki sportowej, zna zagadnienia przydatne w pracy trenera personalnego, potrafi także sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem. Wybrane zajęcia dydaktyczne będą prowadzone również przy współpracy naszych/szkolnych partnerów branżowych CROSSFIT DEKERTA.
Zobacz co mówią o nas profesjonaliści. Sprawdź film z naszym absolwentem – właścicielem krakowskiego klubu crossfit.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
układania diety dla sportowców
dowiesz się jakie są zasady modyfikacji stylu życia w zakresie odżywiania i dbałości o własne ciało
poznasz suplementacją w sporcie, preparaty wzmacniające, napoje nawadniające, batony sportowe, odżywki węglowodanowe oraz węglowodanowo-białkowe
wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych; obsługa maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych oraz sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
wytwarzania produktów spożywczych
organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
przechowywania oraz oceny jakości żywności
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: chemia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.
Rekrutacja już trwa – dołącz do społeczności naszej szkoły!
© 2023 Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie | Wszystkie prawa zastrzeżone.