STRONA SZKOŁY

Cukiernik z elementami nowowczesnych technik dekorowania

Z nami zdobędziesz zawód przyszłości

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.

Aplikuj

Zostań cukiernikiem światowej sławy

Poznaj niezbędną wiedzę oraz opanuj umiejętności w zakresie przygotowania oraz dekoracji słodkich ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, lodów i wiele wiele innych.

Umiejętności

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Zobacz film o zawodzie cukiernik

Sprawdź jak wygląda nauka na tym kierunku oczami naszych uczniów.

Do czego przygotowujemy?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

Będziesz przygotowany do:
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych

  • sporządzania półproduktów cukierniczych

  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych

  • dekorowania wyrobów cukierniczych

Najczęściej zadawane pytania

Czego nauczy się uczeń w ramach innowacji?

  • uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
  • poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji,
  • uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich,
  • potrafi rozliczać zużycie surowców,
  • wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.

Jakie będą przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym?

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski.

Jakie uczeń zdobędzie kwalifikacje?

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.

W jakich miejscach uczeń znajdzie prace po szkole?

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze,
  • wytwórnie ciast,
  • zakłady produkujące wyroby czekoladowe,
  • lodziarnie,
  • zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze,
  • własny zakład cukierniczy.
STRONA SZKOŁY