W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.
Poznaj niezbędną wiedzę oraz opanuj umiejętności w zakresie przygotowania oraz dekoracji słodkich ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, lodów i wiele wiele innych.
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Sprawdź jak wygląda nauka na tym kierunku oczami naszych uczniów.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
sporządzania półproduktów cukierniczych
sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
dekorowania wyrobów cukierniczych
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski.
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych.
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.
Rekrutacja już trwa – dołącz do społeczności naszej szkoły!
© 2023 Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie | Wszystkie prawa zastrzeżone.