W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.
Opanuj fachową wiedzę i mistrzowskie umiejętności, które pozwolą Ci stać się szefem kuchni.
Nauczysz się tworzyć niezwykłe dania z całego świata.
Jest to zawód nie tylko dla osób z powołaniem. Każdy może nauczyć się tajników kuchni na najwyższym poziomie i odkryć w sobie pasję gotowania . Od kandydata na kucharza oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości które wspólnie przekształcimy w umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a przecież dania serwowane z pasją to małe dzieła sztuki. Kucharz będzie posiadał wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Kucharz jest osobą , która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów.
Sprawdź jak wygląda nauka an tym kierunku oczami naszych uczniów.
Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
oceny jakości surowca
przechowywania żywności
przygotowania produktów i stanowiska pracy
obsługi sprzętu gastronomicznego
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.
Rekrutacja już trwa – dołącz do społeczności naszej szkoły!
© 2023 Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie | Wszystkie prawa zastrzeżone.