STRONA SZKOŁY

Technik technologii żywności ze specjalnością dietetyka sportowa

Z nami zdobędziesz zawód przyszłości

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.

Aplikuj

Opanuj tajniki dietetyki sportowej

Układaj diety, obliczaj kaloryczność dań i sporządzaj potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Naucz się przygotowywać plany treningowe i bierz udział w zajęciach fitness. Wszystko po to by zostać trenerem personalnym czy dietetykiem.

planuj dietę

Nauczysz się tworzyć i planować dopasowane diety w oparciu o wartości odżywcze i energetyczne posiłków.

Umiejętności

Technik technologii żywności ze specjalnością Dietetyka Sportowa to kierunek dla osób, które interesują się zarówno sztuką kulinarną, jak i aktywnością fizyczną czy sportem zawodowym. Uczeń zdobywa wiedzę na temat planowania diet i oceny żywności pod względem jakościowym. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia działalności w zakresie dietetyki sportowej, zna zagadnienia przydatne w pracy trenera personalnego, potrafi także sprawnie zarządzać i komunikować się z zespołem. Wybrane zajęcia dydaktyczne będą prowadzone również przy współpracy naszych/szkolnych partnerów branżowych CROSSFIT DEKERTA.

Zobacz film o nowym zawodzie

Zobacz co mówią o nas profesjonaliści. Sprawdź film z naszym absolwentem – właścicielem krakowskiego klubu crossfit.

Do czego przygotowujemy?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

Będziesz przygotowany do:
  • układania diety dla sportowców

  • dowiesz się jakie są zasady modyfikacji stylu życia w zakresie odżywiania i dbałości o własne ciało

  • poznasz suplementacją w sporcie, preparaty wzmacniające, napoje nawadniające, batony sportowe, odżywki węglowodanowe oraz węglowodanowo-białkowe

  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych; obsługa maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych

  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych oraz sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych

  • wytwarzania produktów spożywczych

  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym

  • przechowywania oraz oceny jakości żywności

Najczęściej zadawane pytania

Czego nauczy się uczeń w ramach innowacji?

  • elementy dietetyki i edukacji zdrowotnej,
  • rodzaje diet dla sportowców (młodych oraz starszych, a także będących wegetarianami),
  • organizowanie żywienia w klubach sportowych,
  • metabolizm wysiłkowy (biochemię wysiłku fizycznego),
  • zasady modyfikacji stylu życia w zakresie odżywiania i dbałości o własne ciało (zasady dbania o własne zdrowie),
  • zasady żywienia okołowysiłkowego (przed, w trakcie wysiłku oraz żywieniowe wspomaganie odnowy powysiłkowej, zasady odżywiania w czasie zawodów),
  • korzyści i zagrożenia związane z suplementacją w sporcie (preparaty wzmacniające, napoje nawadniające, batony sportowe, odżywki węglowodanowe oraz węglowodanowo-białkowe, hydrolizaty białkowe, preparaty wielowitaminowe i multimineralne, witamina D, probiotyki),
  • żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego (w tym m.in. środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym),
  • zdobędzie dodatkowe umiejętności na kursach i szkoleniach w ramach profilu klasy, będzie miał zajęcia w profesjonalnej siłowni w Krakowie.

Jakie będą przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym?

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: chemia.

Ile będą trwały praktyki?

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.

Jakie uczeń zdobędzie kwalifikacje?

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

W jakich miejscach uczeń znajdzie prace po szkole?

  • ośrodkach sportowych,
  • klubach fitness,
    siłowniach,
  • sanatoriach,
  • ośrodkach spa,
  • mogą również podejmować własną działalność gospodarczą,
  • dodatkowa znajomość zagadnień z dietetyki, biologii, chemii żywności, edukacji zdrowotnej, zwiększa szansę zatrudnienia w branży kosmetycznej, dietetycznej, farmaceutycznej, spożywczej itp.

Czym jest specjalizacja dietetyk?

Dietetyk jest specjalistą, który posiada wiedzę nie tylko z zakresu żywienia człowieka, ale również biochemii, anatomii, psychologii oraz medycyny. Celem pracy dietetyka jest prowadzenie terapii dietetycznej, zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych, szerzenie wiedzy na temat profilaktyki zdrowotnej oraz wspomaganie leczenia dietetycznego wielu chorób.

STRONA SZKOŁY