fbpx
strona szkoły

Technik usług kelnerskich ze specjalnością  barman

Z nami zdobędziesz zawód przyszłości.

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.

Aplikuj

Zdobądź wiedzę i umiejętności kelnerskie.

Naucz się fachowej i kompleksowej obsługi wszelkich przyjęć okolicznościowych. Dodatkowo opanuj umiejętności barmańskie! 

Twórz najlepsze koktaile

Nauczysz się tworzyć najlepsze drinki, które zachwycą obsługiwanych przez Ciebie gości.

Zobacz film o zawodzie barman!

Sprawdź jak wygląda nauka na tym kierunku oczami naszych uczniów.

Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez tego rodzaju. Do głównych zadań kelnera można zaliczyć przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwanie gości z wykorzystaniem różnych technik obsługi,a także serwowanie potraw i napojów w zakładach gastronomicznych na przyjęciach okolicznościowych. Innymi ważnymi zadaniami są: doradzanie konsumentowi i udzielanie informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi; nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju imprezy (także w obecności gości). Ostatnim, również istotnym, zadaniem jest inkasowanie należności oraz dokonywanie rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych.

.Od kelnera wymaga się dużej operatywności, szybkiego dostosowania się do warunków pracy i zmian organizacyjnych, utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych oraz dużej odpowiedzialności za obsługę gości.

Czym powinien cechować się dobry kelner?

Osoby wykonujące zawód kelnera powinny cechować: wysoka kultura osobista, miła aparycja, pozytywne nastawienie do ludzi oraz łatwość komunikowania się z otoczeniem. Z uwagi na to, że kelner wykonuje pracę w pozycji stojącej, często w godzinach wieczornych i nocnych, powinien on posiadać dobry stan zdrowia, dużą siłę i odporność fizyczną oraz odporność na stres

Czego oczekuje się od kelnera?
  • dużej operatywności

  • szybkiego dostosowania się do warunków pracy

  • utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

  • dużej odpowiedzialności za obsługę gości

Najczęściej zadawane pytania

Do jakich zadań przygotuje mnie szkoła?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik  kelner powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;

2) wykonywania czynności związanych z obsługą gości;

3) rozliczania usług kelnerskich.

Jakie będą przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym?

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

Ile będą trwały praktyki?

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.

Jakie uczeń zdobędzie kwalifikacje?

  • Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

    1.  W zakresie kwalifikacji HGT.01.

    Wykonywanie usług kelnerskich:

    1)     sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;

    2)     wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;

    3)     rozliczania usług kelnerskich.

    1.  W zakresie kwalifikacji HGT.11.

    Organizacja usług gastronomicznych:

    1)       planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych;

    2)       planowania i nadzorowania pracy kelnera;

    3)       rozliczania usług gastronomicznych.

W jakich miejscach uczeń znajdzie prace po szkole?

– restauracje,
− hotele,
– domy wczasowe,
– bary,
– kawiarnie,
– kluby

Czy będziemy pracować w wyposażonych salach?

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 prowadząca kształcenie w zawodzie zapewnia pomieszczenia dydaktyczne z wyposażeniem odpowiadającym technologii i technice stosowanej w zawodzie, aby zapewnić osiągnięcie wszystkich efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego oraz umożliwić przygotowanie absolwenta do wykonywania zadań zawodowych.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
STRONA SZKOŁY