Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez tego rodzaju. Do głównych zadań kelnera można zaliczyć przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwanie gości z wykorzystaniem różnych technik obsługi,a także serwowanie potraw i napojów w zakładach gastronomicznych na przyjęciach okolicznościowych. Innymi ważnymi zadaniami są: doradzanie konsumentowi i udzielanie informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi; nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju imprezy (także w obecności gości). Ostatnim, również istotnym, zadaniem jest inkasowanie należności oraz dokonywanie rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych.
.Od kelnera wymaga się dużej operatywności, szybkiego dostosowania się do warunków pracy i zmian organizacyjnych, utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych oraz dużej odpowiedzialności za obsługę gości.
Osoby wykonujące zawód kelnera powinny cechować: wysoka kultura osobista, miła aparycja, pozytywne nastawienie do ludzi oraz łatwość komunikowania się z otoczeniem. Z uwagi na to, że kelner wykonuje pracę w pozycji stojącej, często w godzinach wieczornych i nocnych, powinien on posiadać dobry stan zdrowia, dużą siłę i odporność fizyczną oraz odporność na stres
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik kelner powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
2) wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
3) rozliczania usług kelnerskich.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
1. W zakresie kwalifikacji HGT.01.
Wykonywanie usług kelnerskich:
1) sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
2) wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
3) rozliczania usług kelnerskich.
1. W zakresie kwalifikacji HGT.11.
Organizacja usług gastronomicznych:
1) planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych;
2) planowania i nadzorowania pracy kelnera;
3) rozliczania usług gastronomicznych.
– restauracje,
− hotele,
– domy wczasowe,
– bary,
– kawiarnie,
– kluby
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 prowadząca kształcenie w zawodzie zapewnia pomieszczenia dydaktyczne z wyposażeniem odpowiadającym technologii i technice stosowanej w zawodzie, aby zapewnić osiągnięcie wszystkich efektów kształcenia określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego oraz umożliwić przygotowanie absolwenta do wykonywania zadań zawodowych.