fbpx
strona szkoły

Cukiernik z elementami nowoczesnych technik dekorowania

Z nami zdobędziesz zawód przyszłości.

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 zdobędziesz wszechstronną wiedzę i umiejętności konieczne do pracy w gastronomii.

Aplikuj

Zostań cukiernikiem światowej sławy!

Poznaj niezbędną wiedzę oraz opanuj umiejętności w zakresie przygotowania oraz dekoracji słodkich ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, lodów i wiele wiele innych.

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.  Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Do czego przygotowujemy?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

Będziesz przygotowany do:
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych

  • sporządzania półproduktów cukierniczych

  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych

  • dekorowania wyrobów cukierniczych

Najczęściej zadawane pytania

Czego nauczy się uczeń w ramach innowacji?

  • uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną
  • poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji
  • uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich
  • potrafi rozliczać zużycie surowców
  • wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze

Jakie będą przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym?

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski

Jakie uczeń zdobędzie kwalifikacje?

  • TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

W jakich miejscach uczeń znajdzie prace po szkole?

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze
  • wytwórnie ciast
    zakłady produkujące wyroby czekoladowe
  • lodziarnie
  • zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze
  • własny zakład cukierniczy
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
STRONA SZKOŁY